Informatica Architectural Basic Questions

                               Informatica Architectural Basic Questions

1) What are the services provided in informatica client tool ?

a)  Workflow Manager, Repository Manager, Workflow Monitor, Mapping Designer
b)  Repository Designer, Mapping Monitor, Workflow Monitor, Workflow Manager
c)  Both a and b
d)  None of the above

Ans : a

2) What is mean by Domain ?

Ans: Domain is a collection of nodes. Center of the Informatica Power center Infrastructure.

3) What is mean by node ?

Ans: Node is the logical representation of a machine in a domain

4) What is the service used to run sessions and workflows?

a)            Integration service
b)            Repository service
c)            Repository manager
d)            Domain service

Ans:       a

5) What is the service used to schedule workflows ?

a)            wflw monitor
b)            wflw manager
c)            repository manager
d)            designer

Ans:       Wflw manager

6)  How many types of nodes are there?

a)            1
b)            2
c)            3
d)            4
Ans:       b Gateway Node and Worker Node.

7) Gateway node is also called as ?

a)            Master Gateway
b)            Worker Node
c)            a&b
d)            None of the above.

Ans:       a

8) Where we need to register for getting the alerts In case of any failures of node or master gateway election process?

a)            Domain
b)            Integration Service
c)            Node
d)            Repository Service

Ans:       c

9) Which tool can be used to get XML copies of informatica objects ?

a)            Workflow Manager
b)            Repository Manager
c)            Workflow Monitor
d)            Designer.
e)            All of the above
f)             a,b,d

Ans:       f

10) Which tool can be used to create the folder at informatica level ?

a)            Workflow Manager
b)            Repository Manager
c)            Workflow Monitor
d)            Designer.

Ans:       b

11) Email tasks and cmd tasks at reusable and non reusable level can be migrated from one to other environment by using which tool ?

a)            Workflow Manager
b)            Repository Manager
c)            Workflow Monitor
d)            Designer.

Ans:       a

13) Admin console link will be in the following format ?

a)            http://servername:Port
b)            http:\\ servername:Port
c)            http::// servername::Port
d)            Non of The above

Ans : a

14) Access to the folders is given using the following ?

a)            Workflow Manager and Admin Console
b)            Repository Manager and Admin Console
c)            Workflow Monitor and Repository Manager
d)            Designer.

Ans: b

15) Groups and Roles are created by using the following ?

a)            Workflow Manager
b)            Repository Manager
c)            Workflow Monitor
d)            Designer.
e)            Admin Console

Ans:       e

16) Can we use Admin consloe to start/stop the services? Yes/no

Ans: Yes

17) User,Groups and roles creation is done in which tab under Admin console ?

a)            Security
b)            Logs
c)            Properties
d)            None of the above

Ans:       a

18) Folder creation and deletion can be done by ?

a)            Workflow Manager
b)            Repository Manager
c)            Workflow Monitor
d)            Designer.
e)            Admin Console

Ans:       b

19)  Killing  locks on folders and objects can be identified in ?

a)            Workflow Manager
b)            Repository Manager
c)            Workflow Monitor
d)            Designer.
e)            Admin Console

Ans : e

21) What is the tool used to import the mappings?

a)            Workflow Manager
b)            Repository Manager
c)            Workflow Monitor
d)            Designer.
e)            Adminconsole

Ans:       d

22)  Non-Reusable sessions can be migrated by using ?

a)            Workflow Manager
b)            Repository Manager
c)            Workflow Monitor
d)            Designer.

Ans:       a

23)   What is the order needed to be followed while migrating the informatica objects?

a)            mappings, workflows, mapplets, worklets,and sessions
b)            mappings,mapplets,worklets,sessions and workflows
c)            workflows,mappings,worklets,sessions and mapplets
d)            mapplets, mappings,sessions,worklets,workflows

Ans:       d

24)   Can we convert a reusable session into no-reusable? Yes/No

Ans:      No

25)  What is the tool used to create connection object ?

a)            Workflow Manager
b)            Repository Manager
c)            Workflow Monitor
d)            Designer.

Ans:       a

26)   Can we create the connections objects in QA and Prod environments? Yes/No

Ans: No

27)   Where can we change the code page?

a)            Seession level
b)            mapping level
c)            Connection object level
d)            workflow level.

Ans:       C

28)   Can we give access to a connection object to user who is not having access to the folder in which it is used? Yes/No

Ans:       No

29)  What is the tab used to provide the access to connection object ?

a)            connection---> Edit
b)            connection---> Permisssions
c)            connection---> copy as
d)            connection---> New

Ans:       b

30)  Integration service can be assigned/un-assigned to the following objects.

a)            Mappings
b)            sessions
c)            worklets
d)            Workflows
e)            Folder
f)             d and e

Ans:       f

31)  At any point of time a workflow can be assigned with multiple Integration services? Yes/No

Ans:       No

32)   If a reusable session part of a workflow needed to be deleted from workflow,can be delete from  workflow level or task level?

Ans:       Workflow level

33)  Among the below listed objects which can be scheduled?

a)            Command task
b)            email task
c)            Workflow
d)            session

Ans :      Workflow.

34) In how many ways we can schedule the workflows ?

a)            Reusable Schedulers
b)            Non-Reusable Scheduler
c)            a and b
d)            Non of the Above

Ans : c

35)  Can we schedule a workflow from workflow monitor  which is in Run On Demand? Yes /No
Ans:       No

36)  What should be the status of a workflow which is scheduled through cron job?

a)            Un Scheduled
b)            Run On Demand
c)            Scheduled
d)            None of the above

Ans:        b

37) Can we schedule a workflow for specific no.of runs?what are the options can be used ?

a)    Run Forever
b)    End after____runs or End on(Date)
c)    Run Continuously.
d)    Run On Integration Service Intialization.
e)    None Of The Above.

Ans:       Yes,End after____runs or End on(Date)

38) what is the tab used to edit the reusable scheulers in workflow manager ?

a)            Repository
b)            Workflows
c)            versioning
d)            Tools

Ans:       b

39) Reusable schedulers can be created for folder level or repository level ?

a)    Folder level
b)    Repository Level
c)    Workflow Level.
d)    None Of the above.

Ans :      a

40) A scheduled workflow will start by using the following process ?

a)            Repository Service
b)            Integration service
c)            Repository and Integration Service
d)            None of the above

Ans :      b

41)  Sessions in the workflow are arranged in how many ways? what are they?

a)    Series and Parallel
b)    Series
c)    Parallel
d)    None Of the Above.

Ans :      a

42)  What is the difference between adhoc load and scheduled load ?

a)  Adhoc load runs based on user request and mentioned date and time and Scheduled load runs as per the scheduled time
b)  Adhoc load runs based on scheduled time and scheduled load runs based on user request and time
c)  Both a and b
d)  None of the above

Ans :      a

Popular Posts

Featured Post

Basic unix commands used in Administration

ls –ltr                Shows all the files and sub directories in the  current directory. ls –la                  Shows all the hidden...